Svi znamo koliko su šume važne za našu sadašnjost i budućnost.

Šume pomažu smanjiti naš ugljični otisak apsorbirajući emisije ugljika i poboljšavajući kvalitetu zraka koji udišemo. Dom su raznih biljnih i životinjskih vrsta, ublažavaju klimatske promjene i predstavljaju jedno od najbogatijih bioloških područja na Zemlji.

Međutim, samo 8% svjetskih šuma pravilno je zaštićeno od uništavanja, što zahtijeva novi, strateškiji i sustavniji pristup obrani šuma: održivo gospodarenje šumama.

Što je održivo šumarstvo?

Održivo gospodarenje šumama podrazumijeva planiranje i organiziranje svih aktivnosti vezanih uz šume na način koji osigurava očuvanje njihove biološke raznolikosti, ekološke stabilnosti i ekonomske iskoristivosti. To uključuje sadnju novih stabala nakon sječe, kontrolu vegetacije i održavanje pristupa, te vođenje računa o ekološkim, ekonomskim i društvenim aspektima gospodarenja.

Održiva drvena šuma je, dakle, šuma kojom se pažljivo gospodari. Pažljivo se upravlja s kvotama i sustavima koji osiguravaju da je održivi životni ciklus šuma uvijek u funkciji.

To je šuma koja će postojati generacijama koje dolaze, jer za svako srušeno drvo od kojeg se napravi nešto drugo na njegovo mjesto sadi nova sadnica.

PAPIR-ODRZIVE-SUME

Koje su prednosti odgovornog gospodarenja šumama?

Odgovorno gospodarenje šumama donosi gospodarske (veća produktivnost), društvene (ruralni razvoj) i koristi za okoliš.

Takve šume su bolje održavane i pripremljene što smanjuje opasnost od požara, ali i postaju siguran dom za faunu i floru koja ih nastanjuje.

One igraju vitalnu ulogu u ublažavanju klimatskih promjena. Hvatanjem i skladištenjem ugljika šume uklanjaju značajne količine ugljičnog dioksida iz atmosfere, smanjuju temperaturu tla, te pomažu u kontroli ili smanjenju rizika od erozije tla, klizišta i lavina.

Svjesna prednosti očuvanja održivih šuma, industrija celuloze i papira jedan je od najodanijih agenata u razvoju i provedbi održivih praksi gospodarenja šumama.

Izvanredan primjer možemo pronaći u Portugalu, gdje jedan od najvećih svjetskih proizvođača celuloze i papira, tvrtka Navigator upravlja sa oko 165 tisuća hektara šume (oko 5% portugalskih šuma, uključujući eukaliptus, bor, pluto i druge vrste), s praksama gospodarenja šumama koje su certificirane po međunarodnim sustavima FSC®1 i PEFCTM2.

Certifikacija kao jamstvo održivosti

Certifikacija potvrđuje podrijetlo sirovina i sljedivost šumskih proizvoda: počinje gospodarenjem šumama i prolazi kroz lanac nadzora (proizvođači, prerađivači i trgovci šumskim proizvodima), u ciklusu koji omogućuje kontrolu nad transformacijom ove sirovine, certificiranog drva, u različitim fazama koje vode do robe široke potrošnje.

Vlasnik ili upravitelj certificirane šume mora poštivati ​​zakon, ulagati u poboljšanje prakse upravljanja kako bi iskoristio ekonomsku prednost šume, održavajući vrijednosti očuvanja prirode i minimizirajući utjecaj na lokalne zajednice.

Najpoznatiji certifikati su:

FSC-certifikat-odrzivost-suma-papir-ekologija-02
  • FSC CERTIFIKAT

Forest Stewardship Council (FSC) certificira šume kako bi osiguralo odgovorno upravljanje njihovim okolišem i ispunjavanje najviših ekoloških i društvenih standarda.

FSC® logotip potvrđuje da je proizvod iz održivog izvora drva.

Ovaj certifikat imaju mnogi papiri, kartonske kutije, mape i registratori, te bilježnice koje imamo u ponudi.

PEFC-certifikat-odrzivost-suma-papir-ekologija
  • PEFC® CERTIFIKAT

PEFC®, Program za potvrđivanje certifikacije šuma, je samostalna, neprofitna, nevladina organizacija, koja promovira održivo upravljanje šumama kroz Chainof-Custody i neovisnu certifikaciju treće strane.

PEFC osnovana je kao odgovor na specifične zahtjeve malih i obiteljskih šumoposjednika kao međunarodna organizacija koja pruža neovisnu procjenu, odobrenje te priznavanje nacionalnih sustava certificiranja šuma.

Jedan od poznatih artikala koji imaju PEFC certifikat su i šareni Post-it papirići izrađeni od PEFC certificiranog papira, dobivenog iz certificiranih, obnovljivih i odgovorno upravljanih šuma, sa 60% ljepila iz obnovljivih izvora iz biljke koja raste svake godine. Zbog lijepila na bazi vode, Post-it papiriće možete slobodno reciklirati u odijeljak za papir.

post-it-blok-pefc-papir

Važnost odabira certificiranih proizvoda

Certifikati poput FSC® i PEFC® nisu samo simboli već predstavljaju temeljne standarde koji jamče održivo korištenje šuma i njezinih resursa. Ti certifikati potvrđuju da drvo korišteno u proizvodima dolazi iz šuma koje su podvrgnute visokim standardima ekološkog i društvenog upravljanja te da se njima upravlja na način koji osigurava njihovu obnovu i očuvanje.

Održivo gospodarenje šumama ključno je za očuvanje okoliša i stvaranje održivije budućnosti za sve nas. Odabir certificiranih proizvoda znači podržavanje industrije koja se pridržava održivih praksi, ali i poticanje drugih da slijede taj primjer.

Svaka kupovina postaje prilika za podršku zaštiti šuma i očuvanju dragocjenih resursa naše planete.

Kada kupujete proizvode s oznakom FSC ili PEFC, možete biti sigurni da ne pridonosite krčenju šuma. Već naprotiv, pomažete da se to zaustavi.

PAPIR-ODRZIVO-SUMARSTVO

Preporučamo: Članak o Blue Angel certifikatu koji se ti proizvoda od reciklirane plastike.