Richard Branson poznat je po tome što je često na sastancima jedini izvršni direktor s olovkom i papirom ispred sebe. No je li moguće da upravo ta navika ima znatnu ulogu u njegovom uspjehu?

Štoviše, upravo on tvrdi da uza sebe bismo uvijek trebali imati malu bilježnicu i olovku. I držati oči otvorene. Jer ima toliko stvari, razgovora koje ćete željeti zapisati, ideje koje će vam pasti na pamet, a koje će samo ispariti ako ih ne zapišemo.

Branson je uvjeren da bilježenje je zasluga za neke od njegovih najuspješnijih kompanija. A ipak, 99% ljudi u vodećim ulogama ne rade bilješke.

Ako pišeš znači da je važno

Još jedan od ambasadora vođenja bilješka na papiru je i Bill Gates. Unatoč tome što je poznat po svojoj kompjuterskoj genijalnosti, Bill Gates poznat je i po svojoj skrupuloznoj tehnici bilježenja. Na svoje sastanke uvijek dolazi sa žutom bilježnicom podijeljenom na logične dijelove za strukturirano vođenje bilješki i posebnim prostorom na dnu stranice za pitanja.

Pravljenje bilješki tijekom sastanka šalje snažnu poruku. To izravno pokazuje da osoba aktivno sluša ali i da je ono što je rečeno dovoljno važno da se zapiše. Vođenje bilješki na sastanku signal je značajnih informacija. Kad izvadite olovku, pokazujete da je rečeno nešto bitno.

Pisanje da bi se zapamtilo

Mnogo je razloga zašto biste trebali voditi bilješke tokom sastanka, a Maueller and Oppenheimer rad daje dodatni poticaj. Ova dva znanstvenika Princeton Sveučilišta i Sveučilišta Kalifornije otkrili su da studenti koji rukom pišu bilješke imaju bolje rezultate nego studenti koji bilješke tipkaju na računalu. Sažimanje informacija i fizičko pisanje poboljšava učenje i pažnju. Naime, s obzirom da pisati ne možete jednako brzo kao i tipkati javlja se potreba za kritičnijim procesuiranjem informacija kako bismo ih saželi. To dovodi do većeg kognitivnog angažmana što leži u korijenu lakšeg kasnije sjećanja.

Održavanje uma oštrim

Nadalje, studije su pokazale da ručno pisanje bilješki pomaže u učenju i razumijevanju. Oni koji zapisuju bilješke na papir imaju veću slobodu uključiti se i istinski sudjelovati u raspravi, za razliku od onih koji sjede iza ekrana.

Iako tipkanje na računalu iziskuje puno manje vremena, dovodi do toga da tipkamo doslovce sve izrečeno. Suprotno tome, bilješke na papiru su sažetije. Kako ne stignemo sve zapisati, moramo dobro slušati i razmisliti što ćemo zabilježiti. Upravo taj postupak, pomaže nam u boljem procesuiranju, dubljem razumijevanju a onda u konačnici i pamćenju informacija. Zahvaljujući tom procesu bit ćete više uključeni u raspravu ali i prije se sjetiti mogućih pitanja i argumenata.

Papir budi kreativnost

Pisanje bilješki nije samo prednost kada je u pitanju poboljšavanje koncentracije i memorije, već je i vrlo dobro za našu kreativnost.

Stručnjakinja za rukopis dr. Alison Keegan s Progresivnog Sveučilišta za daljnje obrazovanje kaže da je čin stavljanja olovke na papir, oblikovanje sirovih misli i ideja ključno za kreativnost pojedinca. Pisanjem rukom, misli koje nam dolaze se mogu slobodno zapisati, ispisati i ispraviti, pokazujući kreativni proces učenja na praznom bijelom papiru.

Prazan papir uvijek pri ruci

Imati uvijek pri ruci bilježnicu gdje ćete zapisati inspirativne ideje, natuknice ili druge isječke odličan je način za poticanje kreativnosti. Prolaženje kroz sitnice koje su vas nadahnule mogu vam pomoći da od ideje krenete u novi poslovni pothvat.

Suprotno tome, kaže Keegan, regimentirani oblik elektroničkog dokumenta može ograničiti kreativni proces.

Naravno, za svakog uspješnog poduzetnika ima mjesta i za olovku i papir i za računalo. Ključ uspjeha je znati što, kada i gdje koristiti. Računala su sjajna za istraživanje, nove informacije i kao alat za uređivanje i editiranje, ali kada je riječ o angažmanu, učenju, pamćenju i kreativnost, mi glasamo za papir!