Zaštita osjetljivih podataka ključna je u svakodnevnom životu. Neovisno radi li se o malim ili velikim količinama papira, svaka od njih može imati privatni ili poslovni podatak za koji bi voljeli da ostane, ili čak mora ostati tajan.

Upravo zato, jedna od glavnih karakteristika koja razlikuje jedan uništavač od drugog je tip rezanja. U grubo podijeljeno razlikujemo 3 načina usitnjavanja – strip cut, cross cut (negdje se čak spominje i parcel cut) te micro cut, a slijedom toga postoje i 3 klase zaštite. Klasa zaštite definira koliko pažljivo se podaci moraju usitniti.

Pravila uništavanja dokumenata i čuvanja podataka dugi niz godina bila su neregulirana zakonom. Situacija se promijenila 2018. godine, kada je lokalni standard DIN 66399 (primjenjiv u Njemačkoj, iako se koristio i u drugim zemljama zbog nedostatka detaljnih propisa) zamijenjen međunarodnom normom ISO/IEC 21964.

Serija standarda ISO/IEC 21964 uvodi 3 klase zaštite koje definiraju koliko se pažljivo podaci trebaju uništiti, a definirano je i 7 sigurnosnih razina odnoseći se na veličine čestica i mogućnost njihove rekonstrukcije.

U nastavku vam objašnjavamo svaku od pojedinih klasa i tip rezanja.

Klasa zaštite 1 – Prosječni zahtjevi za interne podatke – Strip cut usitnjavanje

Rezanje na trake smatra se najosnovnijim tipom usitnjavanja, ali je više nego dovoljan za uništavanje papira bez važnih informacija. Savršen je za one koji traže razumno nisku razinu sigurnosti, ali ipak žele zaštititi informacije od moguće krađe identiteta.

Strip cut, ili Spaghetti cut, kako se ponekad naziva, je način usitnjavanja papira ili drugih vrsta medija, kao što su kreditne kartice ili CD-e, na duge paralelne trake. Duljina trake bit će duga koliko i vrsta medija koji namjeravate rezati. Na primjer, ako stavite list A4 papira u uništavač, ostat će vam otprilike 30-50 paralelnih traka duljine A4 lista.

Budući da noževi za strip cut usitnjavanje koštaju manje za proizvodnju, cijena takvih uništavača je obično manja. Isto tako, samo rezanje je jednostavno, tako da je uništavanje samog papira dosta brzo.

strip-cut-unistavac-papira

Klasa zaštite 2 – visoki zahtjevi za povjerljivim podacima – Cross cut usitnjavanje

Klasa zaštite 2 odnosi se na povjerljive podatke koji su ograničeni na malu skupinu osoba, ali i one koje je potrebno uništiti na način usklađen s GDPR-om.

Otkrivanje ovih podataka imalo bi značajne učinke na tvrtku ili bi moglo narušiti ugovorne obveze ili zakone.

Podatci u 2. razredu zaštite usitnjavaju se uništavačem razine sigurnosti od 3 do 5.

U ovoj klasi koristi se cross cut odnosno, poprečno usitnjavanje. Cilindri za rezanje ne režu papir samo po širini, već i po dužini. Rezultat su male čestice koje izgledaju poput konfeta. Ovisno o točno odabranoj veličini, iz jednog lista A4 papira, nastat će između 300 i 900 sitnih komadića.

Komadiće konfeta je puno teže ponovno sastaviti, pa je time povećana i sigurnost zaštite vaših podataka.

Isto tako, komadići ove veličine zauzimaju manje mjesta u košu, zbog čega ćete rjeđe morati prazniti koš.

cross-cut-unistavac

Klasa zaštite 3 – iznimno visoki zahtjevi za visoko povjerljive podatke – Micro cut usitnjavanje

Podaci za 3. razred zaštite, koji nisu na odgovarajući način zaštićeni, mogu predstavljati opasnost za život i tijelo osoba ili slobodu dotične osobe. Podaci su vrlo povjerljivi i tajni te ih smije koristiti samo vrlo mali krug ljudi. Zaštita osobnih podataka u ovom slučaju mora biti zajamčena pod svaku cijenu.

Za ovu klasu koristi se Micro Cut usitnjavanje. Rezultat su jako male čestice koje izgledaju poput sitnih konfeta. Ovisno o točno odabranoj veličini, nastat će između 900 do 1500 sitnih komadića iz jednog A4 lista papira.

Uništavači s mikro rezom postali su popularniji zbog porasta krađe identiteta, a njihovo korištenje preporučuje se tvrtkama ili pojedincima gdje je sigurnost od najveće važnost.

Uređaji s mikro rezom ispunjavaju najstrože zahtjeve za odlaganje osjetljivih dokumenata, koji se prema ISO/IEC 21964 (DIN 66399) smatraju podacima klase zaštite 3 u razinama sigurnosti P-6 i P-7.

Uništavači papira Klase 3 i ovdje režu papir i okomito i vodoravno, no ono što ih razlikuje od uništavača iz Klase2 je veličina fragmenata. Naime, mikro rez daje mikro čestice veličine manje od 10 mm², što onemogućuje rekonstrukciju podataka.

micro-cut-unistavac-papira

Iz klasa zaštite proizlaze razine sigurnosti. Svaka od sedam sigurnosnih razina predstavlja određeni iznos isječaka papira u koje se usitnjava jedan A4 list papira prilikom usitnjavanja sjeckalicama. Što je veći broj komadića, to znači da su oni sitniji, a time je veća razina sigurnosti jer ispisane informacije više nisu razumljive.

Level sigurnosti P-2 interni podaci // Reprodukcija moguća u posebno dugotrajnom procesu

Uništavači dokumenata s razinom sigurnosti P-2 su brzi i učinkoviti. Ako uglavnom trebate zbrinuti interne dokumente i nositelje podataka koji ne sadrže osobne podatke, preporučamo uništavače papira s razinom sigurnosti P-2 kako bi ih učinili nečitljivim i uništili.

Maks. veličina čestica materijala 800 mm² ili max. širina trake 6 mm, duljina trake nije ograničena

Usitnjeni podaci mogu se reproducirati bez posebne opreme i posebnog znanja, ali ne i bez posebno dugotrajnog procesa

Idealno za: Interne operativne postupke, obrasce koji nisu popunjeni, letke i brošure, opće smjernice

level-2-sigurnosti-unistavac

Level sigurnosti P-3 osjetljivo, povjerljivo, osobno // Reprodukcija moguća uz znatan trud

Preporuča se za nositelje podataka koji drže osjetljive, povjerljive i osobne podatke

Maks. veličina čestica materijala 320 mm² ili max. širina trake 2 mm, duljina trake nije ograničena

Svi DAHLE uređaji s razinom sigurnosti P-3 su rezači dokumenata sa strip cut rezanjem, a osim papira, režu i CD-ove, DVD-ove i kartice.

Level sigurnosti P-4 posebno osjetljiv // Reprodukcija samo posebnom opremom

Preporuča se za nositelje podataka koji drže posebno osjetljive, povjerljive i osobne podatke

Maks. veličina čestica materijala 160 mm² i za obične čestice: max. dužina trake 6 mm

Usitnjeni podaci mogu se reproducirati samo pomoću opreme koja inače nije komercijalno dostupna ili posebnih konstrukcija

Sadržaj P-5 treba čuvati u tajnosti // Reprodukcija je malo vjerojatna

Preporuča se za nositelje podataka koji sadrže povjerljive informacije

Maks. veličina čestica materijala 30 mm² i za obične čestice: max. duljina trake 2 mm

Malo je vjerojatno da će se usitnjeni podaci reproducirati s najnovijim dostignućima

Pogodno za: porezni dokumente, račune, zapisnike sa sastanaka i konferencijskih poziva

Sadržaj P-6 treba čuvati u tajnosti uz visoke sigurnosne mjere // Reprodukcija nemoguća

Preporuča se za nositelje podataka koji drže povjerljive informacije koje zahtijevaju iznimno visoku razinu sigurnosti

Maks. veličina čestica materijala 10 mm² i za obične čestice: max. duljina trake 1 mm

Usitnjeni podaci ne mogu se reproducirati sa stanjem tehnike

P-7 strogo povjerljivi podaci // Reprodukcija nemoguća

Preporuča se za nositelje podataka koji drže strogo povjerljive informacije koje zahtijevaju najviše sigurnosne mjere

Maks. veličina čestica materijala 5 mm² i za obične čestice: max. duljina trake 1 mm

Usitnjeni podaci ne moguće je reproducirati.

Najviša razina sigurnosti obećava najstrožu povjerljivost. Savršeni su za uništavanje datoteka i dokumenata koji zahtijevaju opsežne sigurnosne mjere.

Budite sigurni

Zahvaljujući njemačkoj tehnologiji, Dahle uništavači papira nude optimalnu i dugotrajnu kvalitetu kao i pouzdanu sigurnost prema DIN 66399. Tihi su, jednostavni za korištenje, štede energiju, imaju GS certifikat i pouzdano će uništiti vaše dokumente. Čelični valjci za usitnjavanje osiguravaju dugotrajnu snagu rezanja, a praktični kotačići olakšavaju premještanje uređaja na drugo mjesto. Uz to, na odabir imate i uništavače papira s DAHLE CleanTEC® filterom za zaštitu od prašine, koji osigurava zrak čistim čak i kada uređaj radi dulje vrijeme.

Na vama je sad samo da odaberete koji uništavač vam treba, a ako još uvijek niste sigurni, pročitajte naše savjete kako odabrati uništavač papira.