Svjesni da svojom ulogom utječu na okoliš, ali da i mi sami sve više težimo proizvodima koji su ekološki prihvatljiviji, njemački brendovi HAN i Durable već dugi niz godina nude uredske setove s certifikatom Plavi anđeo. Nedavno su i jedan i drugi uz standardnu postavu, ubacili određene novitete, pa je red da ih predstavimo, ali i objasnimo ulogu certifikata Plavi anđeo.

Posljednjih godina sve je veći fokus na smanjenju otpada i očuvanju prirodnih resursa. Jedan od načina za postizanje ovog cilja je odabir proizvoda izrađenih od recikliranih materijala. Ipak, da bismo bili sigurni da su proizvodi doista od recikliranog materijala, koje je njihovo porijeklo ali i kvaliteta, tu je certifikat Plavi Anđeo.

Što je certifikat Plavi anđeo

Plavi anđeo je eko-oznaka koju je uspostavilo njemačko Savezno ministarstvo za okoliš 1978. godine. To je jedan od najstarijih i najpriznatijih eko-oznaka u svijetu, a cilj mu je promovirati ekološki prihvatljive proizvode i usluge, te pomoći potrošačima prepoznati ih.

Jedna od ključnih prednosti certifikata Plavi anđeo je ta što nam pruža lako razumljiv, znanstveno utemeljen način prepoznavanja ekološki prihvatljivih proizvoda. Ovo je osobito važno s obzirom na ogroman broj proizvoda dostupnih na tržištu i poteškoće s kojima se suočavamo pri određivanju koji su proizvodi doista ekološki prihvatljivi.

Plavi Anđeo kao jamac kvalitete

Da bi proizvod dobio certifikat Plavi Anđeo, mora zadovoljavati stroge ekološke kriterije u nekoliko područja, a neki od njih su učinkovitost energije, očuvanje resursa, smanjenje opasnih tvari i zagađenje zraka i vode. U obzir uzima i aspekte povezane sa zdravljem, kao što su niske razine zagađivača i emisije buke.

Plavi anđeo daje smjernice prilikom izrade održive kupovine. Kriteriji se kontinuirano ispituju i poboljšavaju, što osigurava i potiče tvrtke na dizajniranje proizvoda na ekološki prihvatljivije načine.

Plavi anđeo certificira samo najbolje proizvode u određenoj skupini proizvoda.

Pod sloganom: “Dobro za mene. Dobro za okoliš”, Plavi anđeo jamči da proizvod manje opterećuje okoliš i ispunjava visoke standarde u pogledu zaštite ljudskog zdravlja – a pritom ima istu pogodnost za uporabu i kvalitetu kao i drugi proizvodi.

U procesu ocjenjivanja, proizvodi s certifikatom Blue Angel osim strogih ekoloških standarda, podliježu i standardima kvalitete u svim životnim ciklusima proizvoda, – od proizvodnje i uporabe do odlaganja i recikliranja. Tako možete biti sigurni da dobivate visokokvalitetan proizvod koji je napravljen da traje.

HAN KARMA uredskih setova – Održivost stvara dobru KARMU

Na tržištu od 2006. – i certificirana Plavim anđelom od 2011. – serija KARMA iz HAN-a jedna je od najstarijih i najuspješnijih eko-serija izrađenih od plastike za uredsku organizaciju.

Za njenu proizvodnju, koriste se samo potrošni materijali, te 80% do 100% sastava je reciklirana plastika.

Poznatim kolekcijama, SCHRANK setovima ladica, SYSTEM kutijama s 5 zatvorenih ladica i IMPULS kolekciji, sada se pridružila Klasik kolekcija i u izbor uredskog pribora od recikliranih proizvoda, uvrstila moderne boje i elegantan klasičan dizajn. Tako uz standardnu sivu, plavu i crnu boju, sada imamo i bordo crvenu i tamno zelenu.

No, HAN tu ne staje. S ciljem da sve više proizvoda ima od reciklirane plastike, poznatu otkačenu Loop kolekciju pretvorio je u Re-Loop, te cijeli asortiman veselih boja koševa, čaša za olovke, ladica i stalka za prospekte sada proizvodi samo od reciklirane plastike.

Durable ECO kolekcija – održivost prožeta tradicijom

DURABLE i njegovi proizvodi uvijek su slijedili predanost kvaliteti koja oblikuje temelj njihove strategije održivosti. Njihova misija je izraditi visokokvalitetne proizvode klasičnog dizajna koji su namijenjeni dugogodišnjoj uporabi.

Uz kontinuirano širenje asortimana proizvoda kako bi uključili proizvode s certifikatom Plavi anđeo napravili su još jedan korak prema odgovornom korištenju prirodnih resursa.

Serijom ECO ponuđena je najnovija održiva linija proizvoda, koja je certificirana prema strogim smjernicama eko-oznake Plavi anđeo. Cijela kolekcija dostupna je u 3 boje: crna, plava i siva.

Certifikat jamči da proizvodi sadrže PCR (post-consumer recyclate) udio veći od 80%. Recikliranje nakon upotrebe znači da je plastika već jednom bila korištena na tržištu od strane krajnjih potrošača i da se ponovno koristi nakon procesa recikliranja (npr. posude od jogurta, boce za vodu, materijali za pakiranje).

Plastika se čisti, topi i oblikuje u nove predmete.

Plavi anđeo je važan certifikat koji prepoznaje proizvode prihvatljive za okoliš. Brendovi poput HAN-a i Durable, dokazuju da je moguće proizvesti kvalitetne i lijepe proizvode koji su ujedno i ekološki prihvatljivi. Zato sljedeći put kada vam zatreba uredski materijal, razmislite o proizvodima s certifikatom Blue Angel. Uz njihovu visoku kvalitetu, ekološku prihvatljivost i predanost održivosti, oni su pametan izbor za svakoga tko želi nešto promijeniti u svijetu.