Biramo kišobrane s udobnim rukohvatom, u autu namještamo sic da nam bude udobno, a umivaonike podešavamo na određenoj visini. I dok si kod kuće sve automatski porihtamo baš kak’ spada, nekako na poslu, gdje boravimo i sjedimo najviše, ne obraćamo toliko pažnju na ergonomiju.

Ergonomija je znanost koja uključuje proučavanje ljudskog tijela kako bi dizajn prilagodili istom i poboljšali udobnost i praktičnost. Fokusirani na interakciju čovjeka i okoline, ergonomski dizajn i proizvodi udovoljavaju zahtjevima ljudskog tijela i tako smanjuju umor i nelagodu što dovodi do toga da smo budniji, produktivniji i sretniji.

Bolovi u leđima, ukočenost, loša cirkulacija i umor očiju samo su neki od klasičnih problema s kojima se svi susrećemo. U nastavku vam donosim, nekoliko savjeta da vaš ured bude što ugodniji a tijelo što zdravije.

Pročekirajte našu ergonomsku check listu!

Napetost u leđima

Za manju bol u leđima ključno je pravilno držanje. Zato neka donji dio leđa bude poduprt naslonom i pruža podršku lumbalnom dijelu tijela. Podesite visinu stolice tako da bedra budu paralelna s podom, a stopala ravno na podu ili na osloncu za noge.

Odmarači za noge ublažit će napetost u donjem dijelu leđa, poboljšati cirkulaciju, a mogu vam i izmasirati stopala. 😊

Bolovi u zglobovima

Pritisak i napetost u zglobovima mogu se otkloniti raznim podlogama ispunjenim gelom zbog kojih će ruke biti opuštene, zglob u neutralnom položaju, a vama će biti udobnije. Neka vaš miš bude što bliže tipkovnici, a za tipkanje koristite minimalnu silu.

ergonomski stalak za monitor

Naprezanje očiju

Stalci i držači za monitor/laptop osigurat će da je ekran u koji gledate na pravilnoj visini i ravno ispred vas. Idealna visina je da je vrh ekrana u razini očiju.

Posvetite brigu i osvjetljenju u prostoriji kako biste što manje umarali oči. Izbjegnite sjene, a u slučaju problema s blještavilom i odsjajem koristite filter za monitor.

Naprezanje vrata i ramena

Odvojite trenutak svako toliko i razgibajte ramena i vrat. Opustite se.

Postavite tipkovnicu i miš bliže sebi, i vaši će pokreti biti više iz lakta a manje iz ramena. Poželjno je da su podlaktice približno paralelne s podom, a laktovi pod kutom 90° – 110°.

Izbjegavajte da se telefon zavlači između ramena i uha jer tako iskrivljujete tijelo. Držite telefon na strani ruke kojom ne pišete i vaša će ruka biti slobodna kada god trebate nešto zapisati.

Način na koji sjedite i organizirate svoj stol može vas zaštiti od stresnih ozljeda, povećati udobnost a onda i koncentraciju.

Ergonomija je orijentirana na optimalnoj interakciji ljudi i okoline. Pa hajmo, posao i prostor gdje radimo prilagoditi sebi, naše tijelo će nam biti zahvalno!