Radno okruženje ima ključnu ulogu u našoj produktivnosti i općem zdravlju. Svi smo svjesni važnosti udobnog stolca, pravilno postavljenog monitora i dobre rasvjete, ali koliko često razmišljamo o ergonomiji svake pojedine komponente našeg radnog prostora? Fellowes je prepoznao ovo pitanje i predstavio je Four Zone Approach™, inovativni pristup koji pomaže rješavanju uobičajenih problema povezanih s udobnošću i dizajnom radnog prostora.

1. Zona: Smanjiti Bol u Leđima

Dugo sjedenje bez odgovarajuće podrške za leđa može rezultirati ozbiljnim zdravstvenim problemima, uključujući smanjenje cirkulacije i bolove u donjem dijelu leđa. Fellowes nasloni za leđa dizajnirani su da poboljšaju držanje i smanje bol, osiguravajući da kralježnica bude ispravno poravnata tijekom sjedenja. Ovisno o materijalu, odmarači mogu biti ili od pjene koja se prilagođava obliku korisnika za dodatnu potporu, ili s mrežom koja potiče protok zraka i korisna je u toplijim radnim okruženjima.

Oslonci za stopala su dizajnirani kako bi poboljšali ergonomski položaj, čime se smanjuje pritisak na zglobove i potiče cirkulacija. Podesiva visina i pokret ljuljanja doprinose održavanju optimalnog ergonomskog položaja, smanjujući pritisak na noge i donji dio leđa. Pojedini odmarači imaju i masažne kuglice za opuštanje i osvježavanje umornih stopala.

ergonomski-proizvodi-leđa

2. Zona: Smanjiti Pritisak na Zapešću

Dugo tipkanje stvara opterećenje na zglobove što dovodi do grčenja i bolova u zglobovima. Podloge za miš i tipkovnicu ispunjeni su gelom i pjenom zapešća pružaju podršku zapešću držeči ga u neutralnom položaju. Različiti materijali, poput gela ili mekane tkanine, omogućavaju nježnu potporu i dodatnu udobnost.

ergonomski-proizvodi-ruke-zglobovi

3. Zona: Smanjiti Napetost u Vratu

Napetost u vratu često proizlazi iz lošeg položaja monitora. Stalci i držači za monitor/laptop osigurat će da je ekran u koji gledate na pravilnoj visini i ravno ispred vas. Idealna visina je da je vrh ekrana u razini očiju. Dostupni su različiti tipovi nosača s plinskim oprugama i raznim “krakovima” ovisno koliki pregib želite imati. Svi nosači za monitor imaju standardni VESA priključak tako da je montaža jednostavna, a osigurane su i vodlice za kablove za urednu razdnu površinu.

Fokusiranje na pravilni položaj ekrana ne samo da poboljšava radnu produktivnost već i doprinosi dugotrajnom zdravlju vratne kralježnice i ramenog pojasa.

ergonomski-proizvodi-vrat

4. Zona: Smanjiti Neaktivnost

I za kraj, četvrta zona posvećena je kretanju. Prošećite se po čašu vode ili otiđite osobno odnijeti papire do susjednog ureda.

No, aktivni možemo biti i na radnom mjestu. Sve veći trend su podizni stolovi koji omogućuju promjenu položaja dok radimo. Osim što smanjuju opterećenje za vrat i kralježnicu i dobri su za zdravlje, mijenjanje položaja poboljšava produktivnost i kreativnost. Stolovi imaju široku radnu površinu, tihi motor, te memorijske funkcije koje umjesto vas pamte željene položaje.

ergonomski-proizvodi-sit-stand

Dizajniranje Zdravijeg Radnog Prostora

Dobar ergonomski dizajn ne bi smio biti luksuz, već esencijalna komponenta produktivnog i zdravog radnog okruženja. Fellowes Four Zone Approach™, temeljen na ergonomskim principima i pruža konkretne smjernice za optimizaciju svake zone radnog prostora. Kroz smanjenje bolova, poboljšanje držanja i poticanje aktivnosti, ovi ergonomski proizvodi učinit će vrijeme rada ugodnijim.

Stvorite radni prostor prilagođen sebi!

Za više tema o ergonomiji i ergonomski položaju pročitajte i članak

Ergonomija – počnimo misliti na svoje zdravlje