U srcu prekrasnih portugalskih krajolika, sat vremena udaljenosti od Lisabona, Navigator Papir, renomirana tvrtka specijalizirana za proizvodnju papira, otvara vrata svoje plantaže eukaliptusa i pruža jedinstvenu priliku da upoznamo svijet održive proizvodnje papira.

Nedavno smo imali privilegiju posjetiti ovu čarobnu destinaciju, gdje svaki korak otkriva priču o održivosti, strasti za proizvodnjom papira i povezanosti s prirodom. Rasadnik se nalazi na imanju Espirra, ogromnom poljoprivrednom i šumskom prostoru koji pokriva 1700 hektara, s plantažama eukaliptusa, vinove loze, hrasta plutnjaka i borova. Na plantaži Espirra nas je dočekala Carmen Correia, upraviteljica i dobri duh tvrtke.

Eukaliptus Globulus: Kralj Plantaže papira

Tajna njihove uspješnosti je u biljci Eukaliptus Globulus.

Posebna vrsta eukaliptusa potječe iz Australije i zapravo nije originalno nastala u Portugalu, ali ovdje mu je idealna klima za rast. Većina tvornica papir proizvodi iz različitih vrsta stabla ekualiptusa, ali samo Navigator ima Eukaliptus Globulus.

Ova vrsta eukaliptusa ima brz rast i sposobnost prilagodbe različitim uvjetima, čineći je idealnom za plantaže diljem Portugala.

Drvo se sastoji od kratkih vlakana, što znači veći broj vlakana po jedinici težine. Celulozna vlakna napravljena od Eucalyptus Globulus imaju deblje stanične stijenke od ostalih celuloznih vlakana a to rezultira tvrđim i glomaznijim papirom. Papir izrađen od ovih stabala ima veću neprozirnost i čini ga idealnim za dvostrani ispis. Osim toga, može pomoći u produktivnosti jer je manja vjerojatnost da će se zaglaviti u pisaču.

Održivost kao Temelj

Međutim, najbolje kvalitete stabla Eucalyptus Globulus je njegova održivost. Osim što brzo raste, usporedbi s većinom vrsta drveća, uključujući brezu, bor, jasiku, akaciju i druge vrste eukaliptusa, drvo Eucalyptus Globulus daje 34% više pulpe za istu količinu drva. To znači da se više papira može proizvesti iz sječe iste količine što ga čini učinkovitijim i ekonomičnijim.

Svakoj mladici od rasadnika do proizvodnje potrebno 12 godina za rast.

Jedno stablo može se rezati čak 3 puta, a već mjesec dana nakon počet će rasti nove mladice. Od izraslih mladica biraju se 2 najbolje koje ostaju, dok se ostale uzimaju i koriste za nove sadnice.

Tek nakon 3. reza potrebno je izvaditi korijenski sustav i posaditi novo stablo.

Odgovorno upravljanje šumama

Navigator Papir posvećen je održivom uzgoju eukaliptusa, naglašavajući važnost očuvanja okoliša i ravnoteže ekosustava. Kroz svoj održivi pristup, tvrtka ne samo da ne iskorištava šume nego stvara održivi sustav proizvodnje, te dodatno pomaže obnavljanju šuma. Zdravo tržište šumskih proizvoda, poput papira, potiče dugoročni rast šuma kroz održivo gospodarenje šumama što zauzvrat pomaže u poboljšavaju kvalitete zraka i ublažavanju klimatskih promjena apsorbiranjem CO2.

Navigator se trudi poboljšati mjere prirodnih resursa poput plodnosti tla i kvalitete vode te istovremeno štiti bioraznolikost okoliša. U njihovim šumama može se pronaći 245 vrsta faune i više od 800 vrsta flore.

Održavanje odgovornog modela gospodarenja šumama znači da se svake godine zadrži neto količina drva. Zapravo, ta se količina povećava jer se sadi više stabala od onih koje se koriste za proizvodnju celuloze.

Kroz certifikate poput FSC™ i PEFC, tvrtka osigurava odgovorno upravljanje šumama i potvrđuje svoju predanost zaštiti okoliša. Navigator Papir nije samo proizvođač papira, već i pionir u održivosti, ističući važnost odgovornog gospodarenja šumama za buduće generacije.

Povezanost s Lokalnom Zajednicom

Navigator Paper ne samo da je posvećen održivosti na ekološkoj razini, već i razvoju lokalne zajednice. Svoje znanje rado dijeli s vlasnicima zemljišta, a sve u cilju kako bi se zaštitile šume i smanjili požari koji nastaju zbog zapuštenih zemljišta.

Na plantaži primjećujemo rondele obojane raznim bojama. „Svaka boja označava određeno podneblje i drugačije klimatske uvjete, ako vi kao vlasnik želite zasaditi eukaliptus, ovisno o lokaciji gdje je zemljište, iz određene rondele, dobit ćete sadnice“, objašnjava nam Carmen, „…tako ćete uvijek dobiti najbolje od najboljeg.“

Kvaliteta i dosljednost

Mnoge tvornice papira dobivaju vlakna iz različitih tvornica celuloze diljem svijeta. Drugi mogu biti potpuno integrirani, ali odabiru kombiniranje različitih vrsta vlakana kako bi napravili jedan proizvod. Kao rezultat toga, kvaliteta i dosljednost papira su ugroženi.

Korištenje 100% pulpe od djevičanskih vlakana Eukaliptusa Globulus, koja ima veći broj vlakana po jedinici težine, daje bolju poroznost, neprozirnost i formu Navigator papiru. Omogućuje superiorne razine performansi papirnog stroja i poboljšanu kvalitetu ispisa, omogućujući Navigatoru da osigura maksimalnu razinu kvalitete i dosljednosti, svaki put.

navigator-papir

Od plantaže do Papira: Proces Proizvodnje

Nakon plantaže uputili smo se u tvornicu u kojoj je gotovo sve automatizirano i 80 posto poslova obavljaju roboti.

Ovdje se na godišnjoj razini proizvede 1,6 milijuna tona papira, isto toliko tona pulpe od čega je 80 posto integrirano u proizvodnju papira, 180 tisuća tona papirnatih ručnika i 2,5 TWh struje što je četiri posto od sveukupne portugalske proizvodnje i čini 52 posto energije koja je proizvedena od biomase u toj zemlji.

Proizvodnja svega na istom mjestu značajno smanjuje troškove. Nema troškova sušenja i tranporta celuloze, a omogućena je i potpuna kontrola procesa prilagođena karakteristikama celuloze kako bi se optimizirali troškovi papira.

Sve strogo planirano jer kako bi trupci za izradu papira uopće došli do pogona potrebno je 12 godina od sadnje sjemena do stabla koje je idealno za odlazak prema proizvodnji. Rezultat pomnog planiranja jest da u svakom satu iz tvornice izlazi čak 80 tona papira.

The Navigator Company u Portugalu je pokretač ekonomije, posebno u unutrašnjim dijelovima zemlje, a upravljaju s gotovo 106.000 hektara potpuno certificirane šume. Imaju nevjerojatnih 7300 dobavljača od kojih je više od 73 posto lokalaca. Potiču i otvaranje radnih mjesta namijenih lokacima

Održiva Budućnost u Mirisu Eukaliptusa

Posjet plantaži Navigator papira pruža jedinstvenu priliku da se uroni u svijet održive proizvodnje papira. Putovanje kroz ovu plantažu nije samo obilazak da educiraju posjetitelje o ekološkim izazovima i održivim praksama, već potiču na aktivno sudjelovanje u očuvanju okoliša.

Navigator Paper postavlja standarde za održivu industriju proizvodnje papira, čime čini korak prema zelenijoj budućnosti. Njihova posvećenost očuvanju okoliša, podrška lokalnoj zajednici i inovativna rješenja čine ih liderima u industriji, pružajući inspiraciju za traženje bolje budućnosti.

sadnja-sadnica