Svijet se mijenja, a s njim i način na koji poslujemo. Održivost i odgovornost prema okolišu postali su ključni faktori u današnjem poslovnom svijetu. Kao odgovor na sve izazove koje donosi ekološka kriza, sve više kompanija prelazi na održive prakse u svim aspektima poslovanja.

Odabir ekoloških proizvoda s certifikatom Blue Angel, recikliranih klamerica i bušilica, te papira iz održivih šuma neki su od načina kojima, čak i na poslu, možemo pridonijeti okolišu. A, u vrijeme darivanja, održivost možemo podržati i kroz odabir darova za poslovne partnere od recikliranih i održivih materijala.

Takvi pokloni ne samo da promiču ekološku svijest, već šalju i snažnu poruku o vašoj tvrtki i njezinim vrijednostima.

U nastavku, istražit ćemo najnovije trendove i materijale poslovnih poklona ali i ponuditi nekoliko sjajnih prijedloga.

Trendovi poslovnih poklona u materijalima

RPET i RPET filc

Filc se izrađuje tehnikom netkanog materijala tako da se vlakna kondenziraju i zatim stisnu zajedno. Proces proizvodnje RPET filca isti je kao i tradicionalni filc, samo vlakna koja se koriste izrađena su od recikliranih PET boca. Korištenje recikliranog PET-a daje se novi život već napravljenom proizvodu, što rezultira smanjenim utjecajem na okoliš.

Prijedlozi poklona: boce za vodu, trake za vježbanje, torbe, notesi, podmetači, kemijske olovke, rashladne torbe

Reciklirani papir i karton

Reciklirani papir nije nepoznat materijal na tržištu, no postaje sve rasprostranjeniji. Karton se više ne pojavljuje samo kao oblik ambalaže, već ga možete pronaći i na kemijskim olovkama, notesima, blokićima i slično. Uz to, osim recikliranog papira, dostupna je i svjetlija varijanta od recikliranog kartona mlijeka. Originalno, zar ne?

Organski materijali

Organski pamuk, konoplja i bambus sveprisutni u proizvodnji tekstila i drugih poslovnih proizvoda zbog svoje niske ekološke stope.

Bambus je jedna od najbrže rastućih biljaka i može se obnoviti unutar godinu dana uz minimalne potrebe za vodom i bez potrebe za gnojivima za poticanje rasta. Vrlo je otporan tako da za njegov uzgoj se ne koriste nikakvi pesticidi, a uz to je izrazito čvrst i izdržljiv.

Prijedlozi poklona za partnere od bambusa: zvučnik, podmetači, USB, daske za rezanje, svijeća, kutijica za nakit, pljoska, kutija za čaj, kuhinjski pribor, kutija za hranu

bambus-odrzivi-poslovni-polon

Konoplja je jedna od najstarijih i ekološki najprihvatljivijih tekstilnih tkanina. Brzorastuća biljka kanabisa prirodno je otporna na štetočine i može rasti bez pomoći gnojiva i pesticida, što ju čini 100% organskim usjevom i stoga vrlo ekološki prihvatljivim. Proces proizvodnje vlakana konoplje je vrlo održiv i a njena organska vlakna mogu se 100% reciklirati.

Prijedlog održivih poklona od konoplje: platnene torbe, pregače, toaletne torbice

konoplja-odrzivi-poslovni-poklon

Organski pamuk je prirodno uzgojen bez upotrebe pesticida, herbicida, gnojiva ili bilo koje druge kemikalije. Na taj način farmeri i divlje životinje na farmi nisu izloženi ovim vrstama kemikalija. Dodatna prednost uzgoja organskog pamuka je ta što ne oštećuje tlo, te koristi manje vode i energije. Broj farmi organskog pamuka ubrzano raste, ali još uvijek čine mali postotak ukupne svjetske proizvodnje pamuka.

Staklo i borosilikantno staklo

Staklo je jedan od originalnih materijala koji se najlakše reciklira bez gubitka kvalitete. Posebno je značajno, borosilikatno staklo poznato po vrlo niskom koeficijentu toplinskog širenja, što rezultira proizvodom koji je daleko otporniji na toplinski udar od mnogih drugih uobičajenih staklenih predmeta. Borosilikatno staklo izloženo je manjem toplinskom naprezanju i može izdržati temperaturne razlike bez loma ili pucanja.

Borosilikatno staklo se najčešće koristi u laboratorijskom staklenom posuđu, kuhinjskom posuđu i posuđu za piće. Također je hipoalergen i pijenje iz borosilikatnog stakla pomaže u održavanju pravog okusa vašeg napitka.

Borosilikatno staklo s dvostrukom stjenkom može držati topla i hladna pića. Neće popucati pod ekstremnim temperaturnim promjenama kao obično staklo.

Čelik

Nehrđajući čelik je dugotrajan i svestran materijal koji se može neograničeno dugo reciklirati bez gubitka svojih svojstava. Recikliranje nehrđajućeg čelika zahtijeva značajno manje energije i manje resursa u usporedbi s novim nehrđajućim čelikom. Time se smanjuje utjecaj proizvodnje na okoliš i produljuje životni vijek.

Ovaj reciklirani materijal može se pretvoriti u širok raspon novih proizvoda, kao što su boce, čaše, šalice, kemijske olovke i privjesci. S unutarnje strane, ovi predmeti imaju izolacijske prednosti koje održavaju napitke toplima ili hladnima, dok se izvana mogu obložiti različitim materijalima, poput drva, kako bi se stvorio jedinstven osjećaj i izgled.

Biljke i začini – zeleni poklon na radnom stolu

Poklanjanje začina ili cvijeća za sadnju, borića, ili notesa s ugrađenim sjemenkama predstavlja lijepu gestu koja istovremeno obraduje i inspirira.

Začini obogate okuse i mirise, cvijeće unosi svježinu u dom ili ured, borići simboliziraju snagu, dok papirni ukrasi i notesi sa sjemenkama potiču na kreativnost i očuvanje prirode.

Poklanjanje ovih predmeta sa sjemenkama nosi poruku nade i obnove. To su darovi koji čuvaju planetu i omogućuju svakom primatelju da bude dio priče o početku nečeg novog.

biljke-zacini-poklon

Kako odabrati savršen poklon

Poslovni pokloni od recikliranih i održivih materijala su odličan način da vaša tvrtka pokaže svoju predanost očuvanju okoliša. Osim toga, oni su funkcionalni i lijep znak pažnje kao zahvalnost za ovogodišnju suradnju.

Odaberite poklon od prirodnih materijala, koji je koristan i koji će trajati. Prilikom odabira, uzmite u obzir interese i potrebe vaših klijenata, partnera i zaposlenika, ali i priču vašeg brenda. Također, razmislite o personalizaciji poklona s logotipom vaše tvrtke kako biste istaknuli svoj brend i poslali određenu poruku.

Održivost nije samo trend – to je vrijednost koja postaje sve važnija u poslovnom svijetu.

drveni-poslovni-pokloni